Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΗΠΑ: Πιέσεις των ΗΠΑ για υποχώρηση στο Αιγαίο -17 Απριλίου 1995

Η Ουάσιγκτον πιέζει την Ελλάδα για ανταλλάγματα προς την Τουρκία στο Αιγαίο με πρόσχημα τη ΔΗΘΕΝ αμερικανική υποστήριξη προς την Αθήνα, στις σχέσεις με την ΑΛΒΑΝΙΑ και τα ΣΚΟΠΙΑ. 

Οι αξιώσεις αυτές στοχεύουν στην «εξομάλυνση» των ελληνοτουρκικών σχέσεων με πρώτο βήμα την ίδρυση ΝΑΤΟϊκών στρατηγείων.


Στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας επικρατεί προβληματισμός για αυτές τις πιέσεις καθώς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιδιώκει αποδοχή από την Αθήνα του «ΠΑΚΕΤΟΥ Κλάες» για ίδρυση χερσαίου και αεροπορικού στρατηγείου του ΝΑΤΟ στη Λάρισα.

Η Ελλάδα αρνείται μέχρι στιγμής διότι όσο αφορά στις επιχειρησιακές ευθύνες του χερσαίου στρατηγείου η πρόταση Κλάες αναφέρει ότι αυτές πρέπει να ασκούνται ΜΟΝΟ στην ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ Ελλάδα και στο έδαφος των Νησιών, χωρίς να δέχεται την εύνοια των ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ (6 ναυτικά μίλια» και του ΕΘΝΙΚΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ «10 ν.μ.».

Δεύτερο, όσον αφορά στο αεροπορικό στρατηγείο η πρόταση Κλάες δε δέχεται τα όρια του FIR ΑΘΗΝΩΝ ως όρια της περιοχής για την ανταλλαγή πρηλοφοριών πτήσης.

Η πρόταση Κλάες προβλέπει τη δημιουργία Επικαλυπτόμενων «περιοχών δημιουργίας ιχνών» για ανταλλαγή πληροφοριών αμοιβαίως, και μέχρι τον καθορισμό των λεπτομερειών γι’ αυτές, να ασκεί επιχειρησιακές ευθύνες ο διοικητής της Νότιας Πτέρυγας.

Τα όρια των δύο επικαλυπτόμενων περιοχών για τις πτήσεις Αεροσκαφών στο Αιγαίο είναι, στα δυτικά, ΠΑΡΑΛΙΑ της ΕΥΒΟΙΑΣ και έτσι θα πρέπει να ειδοποιείται η Άγκυρα μόλις ένα ΕΛΛΗΝΙΚΟ Αεροσκάφος εισέρχεται στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ Αιγαίο….

Τα συμπεράσματα δικά σας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ