Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Γαλλικό Πρακτορείο: Συμφωνία για απελευθέρωση με εγγύηση των 2 Τσέχων που συνελήφθησαν για κατασκοπεία στη Λήμνο

Ελεύθεροι, σύμφωνα με τηλεγράφημα του γαλλικού πρακτορείου, θα αφεθούν σύντομα οι δύο Τσέχοι δημιουργοί βιντεοπαιχνιδιών που είχαν συλληφθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Λήμνο με την κατηγορία της κατασκοπείας. Το πρακτορείο μεταδίδει ότι, η τσεχική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τρίτη πως «μετά από σειρά διαπραγματεύσεων ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ενημέρωσε την Τρίτη σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, τον Τσέχο ομόλογό του Πετρ Νέτσας για την απελευθέρωση των δύο Τσέχων».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τσεχίας, Κάρελ Σρολ, είπε ότι ο καθένας από τους δύο Τσέχους θα καταβάλει εγγύηση ύψους 5.000 ευρώ. «Μετά την καταβολή της εγγύησης δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα για να επιστρέψουν στην Τσεχία» συμπλήρωσε και διευκρίνισε πως «η έρευνα (για την υπόθεση) θα συνεχιστεί».


Τι είχε συμβεί;
Ο Μάρτιν Πέζλαρ και ο Ιβάν Μπούχτα, οι οποίοι ειδικεύονται στη δημιουργία πολεμικών βιντεοπαιχνιδιών, συνελήφθησαν στις 9 Σεπτεμβρίου στη Λήμνο καθώς με τις κάμερές τους είχαν τραβήξει βίντεο από διάφορες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Μετά τη σύλληψή τους οι δύο Τσέχοι είχαν υποστηρίξει ότι σχεδίαζαν το φουτουριστικό παιχνίδι «Arma 3», η δράση του οποίου τοποθετείται στη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο. Η Bohemia Interactive Studio, εταιρεία για την οποία εργάζονται, βεβαίωσε ότι οι δύο άνδρες έκαναν διακοπές στην Ελλάδα επισημαίνοντας ότι τα παιχνίδια που προωθεί βασίζονται σε πληροφορίες «προσβάσιμες στο κοινό».

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πακτορείο, στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, τον περασμένο Νοέμβριο, ο Νέτσας είχε ζητήσει από τον κ. Σαμαρά «να διασφαλίσει ότι οι ελληνικές αρχές θα προσέξουν την υπόθεση ώστε να αποφευχθεί τυχόν παρεξήγηση» που θα έβλαπτε τις διμερείς σχέσεις.
Μάλιστα, ο τσέχος πρόεδρος Βάτσλαβ Κλάους φέρεται επίσης να άσκησε πιέσεις για το ίδιο θέμα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
Κάρολο Παπούλια

http://www.lykavitos.gr/2013/01/2_15.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ