Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Νεώτερη επισκόπηση για την Αίγυπτο

του Ιωάννη Μιχαλέτου
Σύμφωνα με τις νεώτερες πληροφορίες, τη παρούσα περίοδο υπάρχουν 50.000 περίπου ένοπλοι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας (Μ.Α.) στη χώρα και περίπου 3.000 Σαλαφιστές στη Χερσόνησο του Σινά. Η Μ.Α. διαθέτει επίσης την "Ikhwan Firqa 95" μια άκρως εκπαιδευμένη παραστρατιωτική μονάδα,ενώ τουλάχιστον 5.000 είναι τα ένοπλα μέλη της με αξιόλογη παραστρατιωτική εκπαίδευση. Περαιτέρω εκτιμάται ότι η Μ.Α. διαθέτει τη δυνατότητα να εξαπολύσει τουλάχιστον 500 επιθέσεις ταυτοχρόνως, όμοιες με αυτή της Βεγγάζης το Σεπτεμβρίου του 2012 όπου και δολοφονήθηκε ο εκεί Αμερικανός Πρέσβης. 

Επιπλέον, νέα συνάντηση έλαβε χώρα στη Κωνσταντινούπολη μεταξύ στελεχών του ΑΚΠ και μελών της Μ.Α. από την Αίγυπτο, Υεμένη, Λιβύη, Συρία και Τυνησία όπου και αποφασίστηκε η περαιτέρω "ενεργοποίηση" Δυτικών δημοσιογράφων και Ακαδημαϊκών για να παράσχουν προπαγανδιστικές υπηρεσίες.

Επίσης, η εκδίωξη της Μ.Α. από την εξουσία στην Αίγυπτο κατέστη δυνατή,μετά την παρέμβαση των Ιμάμηδων της Μεδίνα που επιτυχημένα έπεισαν τον Οίκο των Σαούντ να πρωτοστατήσει στην ανατροπή του Μόρσι. Επιπλέον εδώ και μήνες τόσο η Σαουδική Αραβία, όσο και η Ιορδανία και τα Η.Α.Ε. είχαν διαπιστώσει εκτεταμένες κινήσεις συνωμοτικού τύπου από την Μ.Α. με σκοπό τη δημιουργία υποδομών για την υποκίνηση τύπου "Αραβικών ανοίξεων" κινήματα στις χώρες τους. Η υποστήριξη των ΗΠΑ σε αυτές τις κινήσεις σήμανε το συναγερμό σε αυτά τα κράτη, που εν τέλει συνέτειναν στην εντυπωσιακή ανατροπή των Αδελφών Μουσουλμάνων από την Αίγυπτο. Παρόλα αυτά αναμένονται εκατέρωθεν συνωμοτικές ενέργειες με συνέπεια η Μέση Ανατολή να αντιμετωπίζει γενικευμένη αστάθεια σε μακροχρόνιο πλάνο με συνέπειες που δεν μπορούν να προσμετρηθούν πλήρως.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, η δραστηριότητα των δικτύων που ανήκουν ή συμπλέουν με την Μ.Α. έχει μειωθεί δραματικά, λόγω των ανωτέρω εξελίξεων.

Τέλος, αναμένεται στο εγγύς μέλλον πλήρης αποσταθεροποίηση της Λιβύης με πιθανότερο σενάριο την επανέναρξη συγκρούσεων μεταξύ αντιμαχόμενων Φυλών και πολιτικών παρατάξεων, καθώς και την ενεργό ανάμειξη στοιχείων της Μ.Α. αλλά και της Αλ Κάιντα της Βεγγάζης στα τεκταινόμενα στην Αίγυπτο. Παραπλεύρως θα επηρεαστεί και η Ελλάδα από ένα νέο μεταναστευτικό κύμα εκ Νότου και δια θαλάσσης.

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ