Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Τα νέα ρήγματα

Αν ψάχνουμε νέες προκλήσεις μετά το τέλος του Πολέμου ΗΠΑ-Τζιχάντ, υπάρχουν δύο προφανή μέρη για να ψάξουμε.
Είναι σαφές ότι το Μεξικό και η Τουρκία δεν είναι έτοιμες για να παίξουν ένα σημαντικό Παγκόσμιο ρόλο, και η Ευρώπη θα παραμείνει απομονωμένη και διχασμένη (θα αντιδράσει στα γεγονότα, αλλά δεν θα τα έχει προκαλέσει).


Έτσι μένουν δύο ρήγματα, ο Ειρηνικός και η  Ευρασία, και, στο πλαίσιο του 2020, αυτό σημαίνει ότι δύο χώρες είναι πιθανόν να επιβάλλουν την ισχύ τους: η Κίνα ή, η Ρωσία. Μια Τρίτη πιθανότητα, πιο μικρή στο πλαίσιο του 2020, είναι η Ιαπωνία, αλλά η συμπεριφορά της θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από εκείνη της Κίνας.

Επομένως πρέπει να εξετάσουμε με προσοχή τις γεωπολιτικές θέσεις της Κίνας και της Ρωσίας για προβλέψουμε ποια θα ενεργήσει πρώτη και επομένως ποια θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη πρόκληση για τις ΗΠΑ μέσα στην τρέχουσα δεκαετία.

Γεωπολιτικά, μιλάμε γι’ αυτό που ονομάζεται « συστημικές» συγκρούσεις. Ο ψυχρός Πόλεμος ήταν μια συστημική σύγκρουση. Έθεσε τις δύο κορυφαίες δυνάμεις τη μία απέναντι στην άλλη με έναν τρόπο που καθόρισε ολόκληρο το διεθνές σύστημα.

Υπήρξαν κι άλλες, αλλά οι περισσότερες απορροφήθηκαν από την δίνη της μεγάλης σύρραξης. Έτσι τα πάντα, από τους αραβοϊσραηλινούς πολέμους μέχρι την εσωτερική πολιτική στη Χιλή, και την Κογκολέζικη ανεξαρτησία παρασύρθηκαν από τον Ψυχρό Πόλεμο και διαμορφώθηκαν από αυτόν.

ΟΙ ΔΥΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ήταν επίσης ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ ΣΥΡΡΑΞΕΙΣ!...

Εξ ορισμού μια τέτοια σύρραξη πρέπει να περιλαμβάνει την κυρίαρχη γεωπολιτική δύναμη της κάθε εποχής. Επομένως, πρέπει να περιλαμβάνει τις ΗΠΑ. Και ξανά εξ ορισμού, οι ΗΠΑ θα λάβουν μέρος σε κάθε σημαντική σύγκρουση.

Αν η Ρωσία και η Κίνα συγκρουστούν μεταξύ τους, είναι εξαιρετικά απίθανο να δείξουν οι ΗΠΑ αδιαφορία ή να προτιμήσουν την ουδετερότητα.

Το αποτέλεσμα της σύγκρουσης θα ήταν πάρα πολύ σημαντικό για τις ΗΠΑ. Επιπλέον, η Ρωσία και η Κίνα δεν θα μπορούσαν να πολεμήσουν η μία την άλλη χωρίς να έχουν ΑΠΟΛΥΤΕΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ότι οι ΗΠΑ θα έμεναν έξω από τον Πόλεμο.

Ποια χώρα, η Κίνα ή, η Ρωσία, είναι πιθανότερο να ενεργήσει με τέτοιον τρόπο ώστε να προκαλέσει μια σύγκρουση με τις ΗΠΑ;

http://dia-kosmos.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ