Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Η Κριμαία οδηγεί πρώτα σε πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας

Η σύγκρουση πάνω από το καθεστώς της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας αξίζει μια επείγουσα τοποθέτηση, μια προσεκτική απάντηση. Από όλες τις πιθανές συγκρούσεις στην μετεπαναστατική Ουκρανία, καμία δεν είναι πιο σημαντική από μια σοβαρή κρίση στην Κριμαία, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα ανοιχτό πόλεμο στην Ουκρανία και να αυξήσει σε δραματικότατο βαθμό τις εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης.

Τα γεγονότα - αστραπιαία.

Νωρίτερα, διαδηλωτές κυματίζοντας σημαίες της Ρωσίας στο τοπικό κτίριο του κοινοβουλίου στην Συμφερούπολη, την πρωτεύουσα της Κριμαίας, με την ηγεσία του κοινοβουλίου να ανακοινώσει τα σχέδιά της για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος το Μάιο σχετικά με την αναβάθμιση καθεστώς αυτονομίας στο εσωτερικό της Ουκρανίας. Ομάδες διαδηλωτών μπροστά από το κοινοβούλιο φωνάζοντας συνθήματα υπέρ και κατά της απόσχισης. Αυτό θέτει την περιοχή σε μια πορεία σύγκρουσης με τη νεοσυσταθείσα κυβέρνηση στο Κίεβο και θα μπορούσε να οδηγήσει στην ντε φάκτο διάλυση της Ουκρανίας.

Τις τελευταίες ώρες, παρουσιάζονται επιδεικτικά εικόνες της μεταστάθμευσης ρωσικών επιθετικών ελικοπτέρων στην Κριμαία, πιθανόν από τη Νότια Στρατιωτική Περιφέρεια της Ρωσίας.

Πώς συνέβησαν όλα αυτά;

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ένα μεγάλο πλήθος στη Σεβαστούπολη, το σπίτι του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, αποφάσισε να «διορίσει» έναν Ρώσο πολίτη ως το νέο δήμαρχο της πόλης. Αμέσως μετά, η τοπική ηγεσία απέρριψε ρητά την αρχή της νέας ηγεσίας στο Κίεβο.

Ακολούθησαν προτάσεις από τους Ρώσους βουλευτές να διανείμουν ρωσικά διαβατήρια στους ομογενείς τους στην περιοχή και δύο ανακοινώσεις του Κρεμλίνου για μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις - στην πραγματικότητα κινητοποιήσεις και αναδιάταξη σε θέσεις μάχης: Μνήμες των ρωσικών ενεργειών στην Τσεχοσλαβακία δεκαετίες νωρίτερα, και πρόσφατα στον πόλεμο Ρωσίας-Γεωργίας τον Αύγουστο του 2008. Οδοφράγματα και διάφορα σημεία ελέγχου έχουν επίσης δημιουργηθεί σε διάφορα μέρη της χερσονήσου από τις τοπικές δυνάμεις αυτοάμυνας, ρωσικά στρατιωτικά οχήματα στους δρόμους έξω από τις βάσεις.

Οι προσωρινές αρχές στο Κίεβο με επικεφαλής τον προσωρινό Πρόεδρο Ολεξάντερ Τουρχίνοβ δεν οπισθοχωρούν από την αντιπαράθεση. Ο Τουρχίνοβ είπε ότι τυχόν περαιτέρω ρωσικές στρατιωτικές κινήσεις έξω από τις βάσεις τους στην περιοχή, θα πρέπει να θεωρηθούν ως πράξεις επιθετικότητας. Στις πολλές αμφιλεγόμενες κινήσεις του κοινοβουλίου στο Κίεβο, περιελάμβανεται η ανάκληση ενός νόμου για τη γλώσσα. Εν τω μεταξύ, υπερεθνικιστές ομάδες όπως οι Svoboda (Ελευθερία) και Praviy Sektor (Δεξιός Τομέας), πήραν το προβάδισμα στο οδομαχίες στο Κίεβο και αποκτούν πλέον εξέχοντα ρόλο στα όργανα κρατικής ασφάλειας.

Η Κριμαία είναι μια πολύ ιδιαίτερη και λεπτή περίπτωση. Είναι η μοναδική αυτόνομη δημοκρατία της Ουκρανίας. Ο πληθυσμός της από περίπου 2 εκατομμύρια κατοίκους αποτελείται από περίπου 60% ρωσόφωνους ή και Ρώσους πολίτες. Η ναυτική βάση της Ρωσίας στη Σεβαστούπολη είναι το σπίτι των περίπου 15.000 Ρώσων ναυτών, και μεγάλο μέρος της πόλης ζει ουσιαστικά από τη βάση. Περίπου το 12%, σύμφωνα με άλλες πηγές το 15% των κατοίκων της Κριμαίας, είναι τουρκόφωνοι Τατάροι, που είναι γενικά πιστοί στο Κίεβο λόγω της ιστορία τους.

Θα ήταν έκπληξη αν η Ρωσία κινηθεί να προσαρτήσει την περιοχή οριστικά. Παρά το γεγονός ότι ο Πούτιν έχει διατηρήσει τη σιωπή του για την κατάσταση στην Ουκρανία από το περασμένο Σαββατοκύριακο, τα γεγονότα στην Κριμαία αποτελούν πρόκληση για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και αυξάνουν καθημερινά την πιθανότητα τα ρωσικά στρατεύματα να γίνουν άμεσα εμπλεκόμενα της κρίσης.

Κάποιος μπορεί εύκολα να φανταστεί μια σκληρή ρωσική απάντηση στο Κίεβο, είτε με την αποστολή στρατευμάτων ή επιτρέποντας επαναστατικές παραστρατιωτικές οργανώσεις να δρομολογήσουν διάφορες εξελίξεις στη Κριμαία. Ένα από τα πιο ανησυχητικά υποπροϊόντα της ουκρανικής κρίσης είναι το γεγονός ότι σήμερα υπάρχουν πολύ περισσότερα όπλα και προηγμένα όπλα στα χέρια μη κρατικών φορέων, από ό, τι σε οποιοδήποτε σημείο στη μετασοβιετική ιστορία της χώρας.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένας μεγαλύτερος κίνδυνος, όπως ακόμη και μικρά περιστατικά θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις. Η πρόσφατη σοβαρή επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της Μόσχας και των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης πάνω από την Ουκρανία είναι μια πρόσθετη πηγή απρόβλεπτων καταστάσεων. Οι Ρώσοι ηγέτες πιστεύουν, δικαίως ή αδίκως, ότι η Δύση οδήγησε με τα γεγονότα την Ουκρανία στο χείλος της κατάρρευσης για να εξασφαλίσει το γεωπολιτικό πλεονέκτημα έναντι της Μόσχας. Έτσι, οι εκκλήσεις της Δύσης για ρωσική αυτοσυγκράτηση στην Κριμαία είναι απίθανο να έχουν απήχηση.

Ακόμα, υπάρχουν πολλά πιθανά μέτρα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την κρίση μακριά από τα πιο επικίνδυνα σενάρια ανάφλεξης, αλλά όχι για πολύ ακόμα. Η κατάσταση στην Ουκρανία ήδη εξέπληξε πολλούς έμπειρους παρατηρητές. Αυτό που κάποτε θεωρούνταν ως αδύνατο έχει γίνει πλέον πολύ πιθανό. Ένας πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, θα έχει εκτεταμένες και εξαιρετικά αποσταθεροποιητικές συνέπειες, και μια μετασχηματιστική επίδραση στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση. Η προώθηση της ταχείας αποκλιμάκωσης της κατάστασης επί τόπου είναι η απάντηση της στιγμής. Οτιδήποτε άλλο, θα οδηγήσει σε αποκαλυπτικές πράξεις στην Ουκρανία - πρώτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ