Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Έρευνα-σοκ της BIS-(Bank for International Settlements-BIS)

Kινδύνους για την ανάπτυξη παγκοσμίως εγκυμονεί η καταχρηστική επέκταση του χρηματοπιστωτικού τομέα, προειδοποιεί η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (Bank for International Settlements-BIS), διευκρινίζοντας πάντως τον ευεργητικό ρόλο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στην ανάπτυξη.
Η BIS καταλήγει μέσα από σχετική έρευνα στο εξής συμπέρασμα: "Όσο περισσότερο μεγαλώνει ο χρηματοπιστωτικός τομέας, τόσο περισσότερο επιβραδύνεται η ανάπτυξη της οικονομίας". Η έρευνα διενεργήθηκε σε 21 χώρες (Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βρετανία, Καναδάς, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Νότια Κορέα, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και ΗΠΑ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο).
"Οι ανεπτυγμένες οικονομίες άφησαν να μεγαλώσει ο χρηματοπιστωτικός τομέας, σε βαθμό που καθίσταται επιζήμιος για την "πραγματική" οικονομία.  
Οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες κάνουν κυριολεκτικά αφαίμαξη" της δεξαμενής εγκεφάλων", επισημαίνουν οι αναλυτές της BIS, αναφερόμενοι στους ειδικευμένους επιστήμονες.
 
Συγκεκριμένα, η ανάλυση που έκαναν οι δύο οικονομολόγοι της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών δείχνει ότι όταν ο όγκος των πιστώσεων ξεπερνάει το ΑΕΠ, αυτός "γίνεται ένα βάρος για την αύξηση της παραγωγικότητας. Όταν ο χρηματοπιστωτικός τομέας μονοπωλεί περισσότερο από το 3,5% του συνολικού εργατικού δυναμικού μιας χώρας, οποιαδήποτε επιπλέον αύξηση επηρεάζει αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη".

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ